OFF TOPIC: Maratoni vacsora

2011.07.04. 23:46

Elnézést a nem ideillő témáért, de a kitartást és az időtartamot nézve az alábbiak felérnek egy maratonnal. Különben is hétvégén volt a házassági évfordulónk, már a tizenhetedik és azért mégis csak illik elvinni életünk párját egy jobb vendéglőbe. Mivel szombaton el is fáradtunk és nem is kaptunk helyet ahova szerettünk volna, ezért csak toszkánai sonkát ettünk sárgadinnyével, és hétfőn pótoltuk a vacsorát.

Nem tudom tudtátok-e, hogy a Csikágó sarkába költöztek az ételek istenei, és az Olimpus hegy igazából egy szuterénben van? Ketten ajánlották ugyanis az Olimpiát, Takács Lajos és Csongrádi Csaba vendéglőjét, hogy az milyen jó, és csodás ételek vannak. Ide ne jöjjön, aki a Mekihez van szokva, esetleg egy gyors Gyros szendvicsre vágyik, mert nem azért lehet csak 19 órára és 19:30-ra foglalni asztalt, mert az első turnus lemegy fél óra alatt, hanem utána már nem érdemes betévedni, mert elkezdődik a konyhaművészet.

A lényeg: a falon egy tábla az aznapi fő alapanyagokkal:

"Hihetlen hétfő!
Orosházi kacsamáj
Norvég szent Jakab kagyló
Kiskunfélegyházi kacsa
Zempléni gomba
Kisalföldi marha
Fülöpjakabi bazsalikom
Vagy valami más..."

és csak azt kell megmondani, hogy hány fogást kér az ember: 4? 5? 6? esetleg 7?
Nagy győzködések és kompromisszumok után 6-6 fogás mellett döntöttünk, de mivel a szomszéd asztalnál is ennyit rendeltek és a pincér mondta, hogy az ünnepeltnek azért kihozza a hetedik fogást, hogy lássák a többiek mit vesztettek, hogy nem vállalták be az 500 Ft pluszt, úgy döntöttem én is nekifutok a 7 fogásnak. Sajnos fényképeket elfelejtettem készíteni, pedig szépek voltak a kreációk, és az ételeket is csak inkább felsorolom, mert csak így elolvasni is maratoni és legalább mindenki fantáziál egy kicsit.

A lényeg, hogy attól függően, hogy ki hány fogást kér, illetve allergiás-e valamire, vagy nem szereti a tengeri dolgokat, a chéf a fenti alapanyagokból és kiegészítőkből készíti el az aznap esti meglepetés ételsort.

Akkor íme a kalandozásunk:

Megalapozás: nekem birs-, Rékának szilvapálinka

0. fogás: Hideg gombasaláta kamillavirág diszitessel, valamint tonhal saláta uborkával és Wasabival
Hozzá vaj és házi sütésű szilvás félbarna kenyér! Ilyet még nem ettem, de nagyon jó!

1. fogás: Hideg és meleg kacsamáj füstölt tokhallal mogyorókrémen valamint Mangóhab és mango chutney
hozzá Incognito fedőnevű tokaji saját édes bor

1,5 fogás (leves, ami nem számít fogásnak): Spenótos leves tarlórépával (ecettel savanyítva) posírozott kacsatojással (Posírozás 62,5 fok másfél óra főzés - érdekes volt) 

2. fogás: Szentjakab kagyló, Édeskömény variációkkal
hozzá: Áldozói Chardonnay 2003 Tóth Sándor Monostorapáti
Mikor meglátta Csaba a Pincér, hogy 2003-as az üveg, azonnal elmentette, hogy ennek a dugi helyen kellene lennie, ő azt hitte, hogy 2008-ast önt nekem, de szerencsére ez már az után volt, hogy megkaptam a poharamba ;) Fenséges volt!

3. fogás: Rosé kacsamell, tönkölybúzás gnocchival rebarbara  mártással és egressel
hozzá 2004 Egri kékfrankos saját bor

4. fogás: Gombával és borjúval töltött cukkini, sajt rápirítva, sült zöldségekkel, és rántott cukkini virággal

5. fogás (amit kár lett volna kihagyni 500 Ft-ért): Marha "steak" (külső combból) szalonnás zöldbabbal kapribogyóval és sült céklával
hozzá 2009 incognito tokaji vörösbor, azaz saját és meglepően jó, mármint Tokajhoz képest

5,5 fogás (levezetés): 3 féle  sajt - Gorgonzola gesztenye mézzel, Brie, Tom típusú hegyi sajt vörösboros mártással
és még maradt egy kicsi az előző vörösből ;)

6. fogás: Variációk dinnyére: Dinnyehab - Dinnye jégkása - Dinnyehéj (cukorban megfőzve)

7. fogás: Gyomberes piskóta, citrom mousse Liofilizált szederrel a tetején, valamint Bazsalikom fagylalt

Ja és persze jó kis szóda hozzá folyamatosan.

Na szóval hétkor érkeztünk, fél tizenegykor jöttünk el. 3:30 perces maratont szeretnék én is futni, de étkezésben sem volt még ilyen nálam. Megállapítottuk, hogy a Ráspi Budapestnél sokkal jobb volt az ételsor, a Costes-hez meg az Onyxhoz minőségileg nincs összehasonlítási alapom, mert még nem voltam, de árban jóval a fele alatt megúsztuk. A hely teljesen baráti, inkább családias. Mindenkinek ajánlom! www.alparutca.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dmxc.blog.hu/api/trackback/id/tr703040723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása